JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Unclaimed territories

De Schoonheid of tragiek van de leegstand. Staan winkels en bedrijfspanden leeg omdat ze met hun vierkante meterprijs niet genoeg meer opleveren? En waarom veranderen panden zo snel van eigenaar?

Transformaties volgen elkaar razendsnel op en de stad krijgt steeds meer een zakelijk elan. Maar hebben we ook echt een mooi vestigingsklimaat voor internationale bedrijven of is Rotterdam alleen een postadres voor belastingvoordelen. Hoe verhouden kantoorpanden zich tot de ambitie om een ‘aantrekkelijke binnenstad’ te hebben. Wat staat er leeg en wat wordt er voor wonen benut?

De binnenstad biedt een aantrekkelijke loungeplek waar het stadshart klopt. De Gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners positioneren het centrum als een fantastische plek om te wonen, te werken en te ontspannen. ‘Make it happen!’ zo luidt de slogan, maar.. does it happen?

We zien veel leegstaande winkel en bedrijfspanden, stadsdecors die vrij kunnen worden ingevuld met een eigen verhaal. De ruiten van deze Potemkin-stad zijn bestickerd met voorstellingen. Overdreven gelukzalige modellen prijzen er de vierkante meter prijs aan alsof het een schijntje is. We kijken naar het zoveelste trendy restaurant: ‘dit kan jij hier binnenkort ook hebben’

Soms doorbreekt een kijkgat deze ideale wereld en biedt een doorkijk naar de werkelijkheid. Wie een blik waagt ziet de schrale werkelijkheid: een lege ruimte met blauwe brieven op de mat, een vergane tropische plant, snoeren zonder apparaten, en een opgerold tapijt.

 

Soms is niet eens moeite gedaan voor een tijdelijke facade van stickers. Dan kunnen we alles door de ruiten zien. Het bedrijf is failliet, laat alles maar staan, doe vooral geen moeite, straks gaat het allemaal de container in. Next!

Speculatie met vastgoed spreekt boekdelen over de stad van nu, een stad van uitholling, van monocultuur, waar niks lang gedijt. De afgelopen 50 jaar hadden de Lijnbaan, de Coolsingel en het Weena een zeer divers winkelaanbod, maar inmiddels is het een lopend buffet voor dure koffies, saucijzenbroodjes, friet en pizza, afgewisseld met winkelketens voor sneakers en trendy kleding. De lege panden vul ik in gedachten met een spannender aanbod.

Terug naar Home Vorige # 1 / 1 Volgende Terug naar boven 2202 weergaven