Geïnspireerd op de 'earthships' uit Noord-Amerika zijn er in Nederland meerdere aardehuizen te vinden, vaak ontwikkeld door een individuele eigenaar. In Olst staat een hele woonwijk gebouwd met afval en lokale materialen. Waarom is er nog geen versie 2.0?
Om de enorme schaarste op de woningmarkt te lijf te gaan wil de gemeente de komende jaren meer commerciële huurwoningen laten verrijzen. Vooral in de Oostflank, tussen Alexander en Zuidplein, moet veel gebouwd worden. Vers Beton sprak met de ontwikkelaar die de gemeente aan de hand neemt op een centrale locatie in de Oostflank.
De bewoners die sinds 1980 hun atelier- en woonruimte hebben op het Quarantaineterrein bij Heijplaat maken zich grote zorgen over de plannen van ontwikkelaar BOEi. Ze vrezen dat niet alleen hun plek verdwijnt, maar ook het unieke historische en culturele karakter verloren gaat.
De bewoners van de Almondestraat die er generaties lang woonden, moesten vertrekken. De panden werden gesloopt – alleen bleven ze staan. Pension Almonde, een sociale plek voor stadnomaden, moest daarna vertrekken. De panden werden gesloopt – alleen bleven ze staan.
Terwijl het aantal sociale huurwoningen in Rotterdam de afgelopen tien jaar daalde, steeg het aantal commerciële huurwoningen explosief. Vaak gaat het om woningen in grote hotelachtige gebouwen, gericht op jongeren. Durfals, projectontwikkelaars, beleggers en buitenlandse investeerders maken grote klappers in deze miljoenenbusiness. Wie zijn die spelers op de commerciële huurmarkt?
Straattentoonstelling ‘Het Gemeentelijk Woonbeleid anno 2022’ geopend,
vraagt aandacht voor de onmenselijke behandeling door gemeente Rotterdam van de bewoners van de Burgemeester Roosstraat
In 2018 I teamed-up with Rotative Studio. It was an online research project with 30 other invited contributors from different disciplines and cities.
I've made a series of banners and billboards that announced building plans or other big megolame projects.
Er lijkt een eind te komen aan bewonersvereniging De Roos in Noord. De gemeenschap kon de vraagprijs van de gemeente van 1,5 miljoen euro niet betalen. De betrokken bewoners moeten na een lange geschiedenis verhuizen uit het woonblok.
Wonen op het water
Langzaam verdwijnt een buurtje met woonboten uit een haventje in de Spaanse Polder in Rotterdam, als gevolg van jarenlang onduidelijk beleid van de gemeente. Eind deze maand moeten de laatste paar antikrakers weg zijn. „Het verloedert.”
Afgelopen week presenteerde stadsgeograaf Cody Hochstenbach zijn boek ‘Uitgewoond’, over de wooncrisis. Teun van den Ende sprak met hem over de mythes waarop de huidige woningmarkt is gestoeld en waarom deze crisis een collectief probleem is
De Rotterdamse binnenstad is een monocultuur. Hier zijn panden investeringsobjecten geworden. Het draait puur om monetaire waarde: niet om wat een gebouw de stad te bieden heeft, maar om wat een gebouw de eigenaar oplevert op zijn bankrekening. Bijzondere winkels en mensen worden verdrongen om plaats te maken voor een eindeloze reeks ketens van wegwerpmode, cappuccino’s en fastfood. Wat blijft er over van de stad? In Hilton Art Lab laat ik de werkelijkheid achter de beelden en de spreadsheets zien. Want wat zit er eigenlijk achter de raamstickers en te huur-posters? De verlaten en lege ruimtes tonen het failliet van een samenleving die zich drukker maakt om geld dan om mensen. #waarwoontjehuis
Drie jaar lang protesteren hielp niet: op 19 April begon de sloop van ruim vijfhonderd sociale huurwoningen in de Rotterdamse Tweebosbuurt. De bewoners van de arbeiderswijk in Rotterdam-Zuid zijn woedend.
In 2006 werd in Rotterdam de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek ingevoerd. Dankzij deze ‘Rotterdamwet’ mogen mensen met een bijstandsuitkering die korter dan zes jaar in Rotterdam wonen en een huis willen huren, in bepaalde wijken worden geweigerd. Nu, vijftien jaar later, maken we de balans op. Waarom moest de Rotterdamwet er komen? En: zijn de wijken er beter van geworden? i.s.m. Vers Beton
De komende twee jaar werk ik aan een groot onderzoek onder de verzamelnaam #waarwoontjehuis.
Ik verwonder me al jaren over het woonbeleid van Rotterdam. Waarom kunnen starters geen woning vinden? Waarom worden bewoners uit goede woningen gezet en waar is de sociale woningbouw gebleven? De bouw van woningen lijkt tegenwoordig vooral een manier om geld te verdienen, hoe is dat eigenlijk gekomen?